4. Eerst checken dan klikken

5

We bevinden ons meer online dan ooit en dat weten criminelen natuurlijk ook. Op elke mogelijke plek waar je tekstberichten verstuurd, kan een link zitten die je naar een onbeveiligde pagina stuurt. Voor je het weet heb je erop geklikt en ben je slachtoffer van een hacking. 
Dankzij social media kunnen we altijd in contact staan met onze vrienden en familie. We kunnen elkaar makkelijker dan ooit grappige berichten doorsturen, mooie vakantiekiekjes en interessante nieuwsberichten. Zelfs geld overmaken is in mum van tijd geregeld, als je een link met betaalcode via WhatsApp deelt. Zonder erbij stil te staan, klik je op de link en maak je het gewenste bedrag over. Maar wat als het niet je moeder was die om een geldbedrag vroeg, maar een crimineel die doet alsof hij een bekende van je is? 

Phishing
Waar het speelveld van online criminelen vroeger vooral gefocust was op phishing in je mailbox, verschuift deze manier van fraude zich inmiddels ook naar andere platforms zoals WhatsApp. Bij phishing kunnen criminelen je via een link doorsturen naar een onveilige pagina. Op het eerste gezicht lijkt de pagina in orde, maar alle gegevens die je op de pagina achterlaat worden direct doorgestuurd naar de hacker. Een phishing link kan op elk platform verstuurd worden waar de mogelijkheid is om tekstberichten te versturen. Dus niet alleen in mailtjes, maar ook in WhatsApp berichten en sms’jes. 

Wanneer een crimineel wil dat je op zo’n link klikt, doet hij zich natuurlijk voor als een ander. Vaak bericht een crimineel of fraudeur je als een bank, bedrijf overheidsinstelling. Ga maar eens bij jezelf na: heb je wel eens een mail van je bank ontvangen waarin gevraagd werd om je pincode door te geven? En dat je die binnen drie dagen moest doorgeven, omdat je pas anders geblokkeerd zou worden? Let dan op, de bank zou dit nooit zomaar per mail aan je vragen. Dagelijks gaan er meer dan 50.000 phishingmails rond op het internet. 

“Pap, ik moet geld lenen” 
Criminelen doen zich ook steeds vaker voor als een bekende of familielid. Zo benaderen ze je via WhatsApp met een inmiddels herkenbare techniek. Ze laten je bijvoorbeeld met een berichtje weten ze de je zoon of dochter zijn en dat ze een nieuw nummer hebben. Wanneer je het nummer hebt opgeslagen vragen ze je vrij snel daarna om hulp: ze hebben geld nodig en wel zo snel mogelijk! De fraudeurs doen er natuurlijk alles aan om zo onopvallend mogelijk om de gunst te vragen: ze doen van tevoren onderzoek naar de identiteit van de persoon die ze hebben aangenomen. Profielfoto’s worden aangepast en recente activiteiten zoals een vakantie worden aangehaald in het gesprek. Volgens de Consumentenbond  raken slachtoffers gemiddeld zo’n tweeduizend euro kwijt wanneer ze in deze truc trappen. 

Eerst checken, dan klikken
Check daarom dus altijd eerst de link waar je op klikt of ‘ie veilig is. Dit kun je op verschillende manieren doen: 
+ Begint de website link met https? De ‘s’ achter http, staat voor ‘secure’ en laat zien dat het een veilige link is. 
+ Is er haast bij en word je persoonlijk aangesproken of is het een standaard mail? Dat laatste kan namelijk ook wijzen op onbetrouwbaarheid. 
+ Klopt het e-mailadres van de afzender? Of is het een heel gek e-mailadres. 
+ Check ook de tekst. Zijn er tekstuele slordigheden
+ Kijk ook naar de letters die gebruikt worden. Sommige hackers zijn gehaaid en gebruiken een verschillend alfabet om jou het gevoel te geven dat de link klopt. De ene a is de andere niet.
+ Hoover eens. Als je over de link beweegt met je muis, maar er niet op klikt kun je de link zien. Naar welke pagina wordt je geleid. Is dat betrouwbaar?


Over TMI Academy 
In onze workshop Cybercrime leren we hacking en phishing te herkennen en vertellen we wat je moet doen als je er dan toch in bent getrapt. Een andere vorm van cybercrime, sexting, komt ook aan bod. Klik op deze link om toegang te krijgen tot het lesmateriaal. 
Of, toch niet ;) Wil je echt meer weten over ons workshopaanbod? Kijk dan op onze website. Deze link is wel veilig! 

Kijk/leestips:
Online ‘Money, Money, Money’
“Leren over veilig online actief zijn: daar kan een school veel in betekenen”
Help, mijn borsten staan online